21.03.2017

Dagbladet, VG og NRK samarbeider om faktasjekking

Mediehusene Dagbladet, VG og NRK går sammen om å faktasjekke det offentlige ordskiftet og avdekke falske nyheter. Innholdet i tjenesten Faktisk blir tilgjengelig for alle.

Spredningen av falske nyheter og såkalte alternative fakta undergraver tilliten til samfunnsinstitusjonene. Journalistikken og mediene opplever det kraftigste angrepet på mange år. Faktisk skal motvirke dette ved å faktasjekke det offentlige ordskiftet og avdekke falske nyheter. Målsetningen er å bidra til et mer faktabasert og rausere ordskifte i Norge. Prosjektet skal være til nytte for alle, og er åpent for flere samarbeidspartnere.

 - Svaret på problemet med falske nyheter, er sterke og uavhengige medier med faktabasert journalistikk og høy troverdighet. Vi håper at Faktisk skal styrke redaktørstyrte mediers stilling som leverandører av kvalitetssikret journalistikk, og med det bidra til et mer opplyst ordskifte i Norge, sier sjefredaktør i VG, Gard Steiro.

 - Strømmen av informasjon er større enn noen gang. Vi håper at Faktisk skal hjelpe publikum til å navigere i informasjonsflyten, slik at de kan ta bedre og mer opplyste beslutninger basert på fakta, sier sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen.   

Unikt og historisk samarbeid 
Faktisk er et unikt, historisk og ikke-kommersielt samarbeid mellom tre av landets største og konkurrerende mediehus, Dagbladet, VG og NRK. Fritt Ord, Stiftelsen Tinius, Dagbladets Stiftelse og NRK bidrar med inntil åtte millioner kroner for å sikre driften i oppstarten. Faktisk etableres som et eget aksjeselskap av VG og Dagbladet. NRK vurderer å inngå som en av eierne av selskapet. Dette skal NRKs styre og generalforsamling ta stilling til. NRK går uansett inn som en redaksjonell samarbeidspartner. Faktisk er åpen for flere samarbeidspartnere som ønsker å bidra i dette  viktige arbeidet.

 - Vi ser fram til dette samarbeidet og jeg er overbevist om at dette er et viktig bidrag til å styrke tilliten til norske medier. Og ikke minst at potensialet er større fordi det etableres som et samarbeid mellom VG, Dagbladet og NRK, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Skal faktasjekke mediene 
Faktisk skal også faktasjekke mediene. Tjenesten skal følge de samme etiske retningslinjene som øvrige medier gjennom Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten. I tillegg vil Faktisk slutte seg til amerikanske Poynter Institutes Fact-Checking Network og deres internasjonale faktasjekk-plakat «Fact-checkers’ code of principles».

 - Dette betyr selvfølgelig at vi også skal faktasjekke påstander som fremkommer i Dagbladet, VG og NRK. Faktisk-redaksjonen skal jobbe helt uavhengig av våre eiere og partnere, sier ansvarlig redaktør for Faktisk, Kristoffer Egeberg.

faktisk-aller.no_.jpg

Kristoffer Egeberg (42) blir ansvarlig redaktør for tjenesten Faktisk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet