Historien vår

Historien vår

Carl og Laura Aller var to unge mennesker med et sterkt ønske om å følge sine drømmer. De giftet seg i 1871 og pantsatte alt de eide for å kunne starte det som en dag skulle bli ett av Nordens største mediehus.

Carl Aller var litograf, Laura en håndarbeidsinteressert kvinne og sammen fikk de ideen om å lage tidsskrifter. Carl hadde utviklet en metode for å trykke illustrasjoner ved å overføre disse til en litografisk stein, som ble brukt på papir. Laura hadde samlet på, og delte villig sy-mønstre og hekleoppskrifter med sine venner.

Deres første utgivelse, Nordisk Mønstertidende kom i 1874.  Dette ble senere Femina og KK. Et passende opplag av bladet ble den gang sendt over til Norge og ble godt mottatt av norske kvinner. I 1877 kom Illustreret Familie-Journal.

 

Historien om Aller-konsernets etablering i Norge startet en septemberdag i 1897 i Kristiania: Brødrene Axel og Waldemar Aller, sønner av Carl og Laura ville etablere et eget trykkeri i Norge og startet sin norske avdeling i Thorvald Meyersgate 72 i Oslo.

 

Trykkeriet startet med å utgi det danske bladet Illustreret Familie-Journal som senere ble Familie-Journal, nå Allers. Fra Thorvald Meyersgate flyttet trykkeriet til Rådhusgaten 9, men på grunn av plassproblemer flyttet Aller til Nedre Vollgate 5 i 1904, med gode ekspanderings- og utviklingsmuligheter. Allers Famile-Journal vokste fort og kravet ble ny flytting og da til Storgaten 49 under første verdenskrig.

Siden oppstarten i 1897 har Aller-konsernet utgitt mange ulike publikasjoner på det norske markedet. Best kjent, foruten KK og Allers er oppstarten av ukebladet Se og Hør i 1978. Se og Hør er fortsatt et av flaggskipene i Aller Medias portefølje og har en sterk posisjon hos norske lesere.

I 2013 ble det igjen skrevet historie da Aller Media kjøpte Dagbladet. Med dette blir Aller Media
en av de største medieaktørene i Norge.