19.12.2016

Lokal lagring og administrasjon av informasjosjonskaplser

Lokal lagring av data innebærer at ulike typer data lagres lokalt på din enhet via nettleseren din. Lokalt lagrede data kan for eksempel innholde brukerinstillinger, informasjon om hvordan du har surfet på våre nettsteder, hvilken nettleser du bruker, hvilke annonser du har blitt vist og tilsvarende adferd hos nettsteder vi har et samarbeid med. Lokalt lagrede data kan også inneholde aggregerte data som gjør det mulig å tilpasse nettsidene basert på din historikk.

Typer av lokal lagring

Det finnes forskjellige typer av informasjonskapsler, som kan klassifiseres på forskjellige måter:

Etter utløpstid

 1. Sesjonslagring - inneholder kun data fra ditt aktuelle besøk, når du avslutter sesjonen din vil data bli slettet fra din enhet. For eksempel når du stenger alle åpne nettleservinduer, eller slår enheten helt av, vil den sesjonsbaserte dataen slettes automatisk.
 2. Vedvarende lagring - denne informasjonen forblir lagret etter at dua vslutter din sesjon, inntil en bestemt dato, som kan være i morgen, neste uke, eller neste år. Vedvarende lagring kan slettes manuelt i din nettleser

 

Etter hvilket domene de tilhører

 1. Førsteparts – settes av den som driver nettstedet brukeren besøker. Dette er lokal lagring Aller tjenester har valgt å sette selv, blant annet for at nettsidene skal fungere slik den skal og for at du som bruker skal få en best mulig brukeropplevelse.
 2. Tredjepart – settes av andre enn den som driver nettstedet. Dette kan for eksempel være annonsører som ønsker å måle effekten av annonser.

Andre lignende teknologier

Vi kan også benytte nettbøyer/pikselsetiketter for å forenkle bannerannonsering på våre nettsider. Disse filene kommer fra vårt annonsenettverk og vår trafikkleverandør, og sporer aktiviteten på ulike nettsteder. Filene gjør at annonsesystemet kjenner igjen informasjonskapsler eller indentifikatorer på din enhet for å kunne forstå hvilke annonser som skal vises eller hvilke annonser som har vært vist i nettleseren.

Hva er en informasjonskapsel (cookie)?

En informasjonskapsel (Cookie) er en type lokal lagring, lagret som en liten tekstfil på din enhet (PC, nettbrett eller mobiltelefon) og som hjelper oss å gjøre ditt besøk på våre nettsteder mer meningsfylt og positivt for deg. Vi omtaler bruk av informasjonskapsler som lokal lagring nedenfor

Hvorfor bruker Aller lokal lagring av data?

Vi bruker lokal lagring av data for å gi deg relevant informasjon når du besøker nettstedene våre. For eksempel kan vi lagre lesehistorikken din lokalt i din nettleser, gjøre spørring på disse dataene og få ut hvilke kategorier du har lest den siste uken. Da kan vi se at du har lest syv saker om nyheter uten å vite nøyaktig hvilke nyheter du har lest.

Vi bruker også lokal lagring av data til å forenkle og forbedre våre tjenester, gi deg relevant informasjon når du besøker tjenestene våre, måle trafikk og for å samle statistikk.

I tillegg kan vi bruke informasjonskapsler fra tredjeparter for å måle og analysere trafikken og bruken av nettsidene våre, spore atferd for å bygge målgrupper for markedsføringsformål, forenkle annonsestyring og forbedre funksjonaliteten på nettsidene.

Brukskategorier for informasjonskapsler og lokal lagring

Vi bruker lokal lagring for å tilby deg nødvendig funksjonalitet og innstillinger, og for å måle og analysere brukeratferd slik at vi kan optimalisere tjenestene våre. I tillegg benyttes lokal lagring til å måle og målrette annonser, både i egne annonser og tredjeparts-annonsering

 1. Nødvendige innstillinger
  Noe lokal lagring av data er nødvendig og påkrevd for at du skal kunne navigere i våre tjenester. Disse dataene kan inneholde informasjon om dine innstillinger og fortelle oss hvordan våre tjenester skal presenteres i din nettleser.

 2. Funksjonsforbedring
  Vi bruker lokal lagring av data for å forbedre funksjonen på våre tjenester. Denne typen lokal lagrede data inneholder dine innstillinger, slik at du ikke trenger å stille de inn på nytt hver gang du besøker Aller sine tjenester. Dette kan for eksempel være voluminnstillinger for dbtv eller registeringsinformasjon som gjør at du slipper å logge inn på nytt hver gang du kommer til en av våre tjenester.

 3. Analyse
  Vi benytter ulike måleverktøy som gis oss statistikk og analyser på våre tjenester. Disse verktøyene genererer lokalt lagrede data slik at vi kan gjenkjenne din nettleser over tid og vite hvor ofte du besøker sidene våre. Dataene gi oss også mulighet til å ha oversikt over hvor mange unike brukere vi har og hvordan disse bruker våre tjenester, slik at vi kan tilpasse og forbedre tjenestene.

 4. Vår annonsering
  Vi bruker lokal lagring av data i tilknytning til Aller samlede annonsering. Dataene vi bruker lar oss vite om du har sett en annonse eller en annonsetype, og hvor lenge det siden du så den. Vi bruker også lokal lagring til å måle annonser.

  I tilknytning til Aller samlede annonsering brukes også lokal lagring satt av en annen organisasjon for å målrette annonsering. For eksempel kan vi ved hjelp av dette vise deg annonser om forbrukslån om du nylig har besøkt nettsiden til en aktør som tilbyr dette. Denne typen informasjonskapsler inneholder ikke direkte identifiserbare data; de lagrer informasjon om hva du ser på våre sider, men ikke om hvem du er. I Aller har vi retningslinjer som regulerer hvordan våre annonsører får lov til å bruke lokal lagring av data, og du kan lese den her: Aller Media Datapolicy

  Vi setter også lokalt lagrede data på andre nettsider vi annonserer på, og heller ikke her kan dataene vi samler knyttes direkte til deg som en indentifisert bruker. Hvis du får slik data lagret lokalt, kan vi bruke den til å identifisere at du har vært på den siden, når du besøkte noen av Aller sine nettsider. Da kan vi målrette vår annonsering basert på denne informasjonen.

 5. Tredjepartsannonsering
  Som på andre kommersielle nettsteder, finner du også på Aller sine tjenester annonser som leveres av andre organisasjoner. Noen av disse organisasjonene bruker sin egen lokal lagring av data for å måle hvor mange brukere som har sett en annonse eller hvor mange som har sett en annonse mer enn én gang. Heller ikke her kan dataene som samles knyttes direkte til deg.

  Aller sine tjenester har ikke mulighet til å lese informasjon fra slike tredjeparters data, men våre retningslinjer gjelder for all data som samles inn på våre nettsider. Du kan lese retningslinjene her: Aller Media Datapolicy

  Det kan forekomme at disse selskapene benytter sin egen lokale lagring av data til å målrette annonser mot deg på andre nettsider, basert på ditt besøk på en av Aller sine nettsteder.

Hvordan kan jeg administrere informasjonskapsler?

Du kan enten justere innstillingene i nettleseren din, eller bruke spesielle programmer som er utviklet for å administrere informasjonskapsler.

I nettleseren

Du kan velge om du vil akseptere informasjonskapsler gjennom innstillingene i nettleseren din. Her kan du normalt angi om du aksepterer lagring informasjonskapsler fra nettsidene du besøker, fra tredjeparter som er tilknyttet nettsidene og eventuelt om du ønsker å bli varslet hver gang en ny informasjonskapsel blir lagret.

Den eksakte fremgangsmåten avhenger litt av enheten din og hvilken nettleser du bruker. Dersom du ikke ønsker at det skal lagres informasjonskapsler på din datamaskin, kan du forhindre dette ved å endre innstillingene i nettleseren din. Vær oppmerksom på at dette kan føre til at du mister funksjonalitet i våre tjenester

Du kan leser mer om hvordan du sletter informasjonskapsler i ulike nettlesere nedenfor

Unike tjenester

Det finner også tjenester som er utviklet særskilt for at brukere skal kunne følge med på informasjonskapsler og andre sporingsmekanismer. Se for eksempel: ghostery.com eller disconnect.me

Slette informasjonskapsler i Google Chrome

Slik går du frem for å slette informasjonskapsler i Google Chrome:

 1. Finn Innstillinger i menyen til nettleseren
 2. Velg Vis avanserte innstillinger
 3. Trykk på Slett nettleserdata
 4. Velg perioden du ønsker å slette informasjon fra i menyen øverst. Dersom du ønsker å slette alle informasjonskapsler i nettleseren, velger du alternativet Tidenes morgen.
 5. Huk av for Informasjonskapsler og andre nettsteds- og programtileggsdata
 6. Trykk på Slett nettleserdata
 7. Lukk fanen

 

Slik forhindrer du at informasjonskapsler lagres i nettleseren:

 1. Finn Innstillinger i menyen til nettleseren
 2. Velg Vis avanserte innstillinger og trykk deretter på Innstillinger for innhold
 3. Under Informasjonskapsler velger du det alternativet som passer. Dersom du ønsker å forhindre alle informasjonskapsler fra å lagres, velger du alternativet Blokkér at nettsteder lagrer data på maskinen
 4. Trykk deretter på Ferdig
 5. Lukk fanen

Slette informasjonskapsler i Safari

Slik går du frem for å slette informasjonskapsler

 1. Finn Valg i menyen i nettleseren
 2. Velg fanen Personvern
 3. Trykk på Fjern alle nettstedsdata og deretter Fjern nå for å slette alle informasjonskaplser
 4. Lukk vinduet

 

Slik forhindrer du at informasjonskapsler lagres i nettleseren:

 1. Finn Valg i menyen til nettleseren
 2. Velg fanen Personvern
 3. Under Informasjonskapsler og nettsteddata velger du det alternativet du ønsker. Dersom du ønsker å forhindre alle informasjonskapsler fra å lagres, velger du alternativet Blokkér alltid
 4. Lukk vinduert

Slette informasjonskapsler i Mozilla Firefox

Slik går du frem for å slette informasjonskapsler

 1. Finn Innstillinger i menyen til nettleseren
 2. Velg fanen Personvern
 3. Trykk deretter på Vis infokapsler
 4. Marker de informasjonskapslene du ønsker å slette og trykk på Slett valgte. Trykk på Slett alle dersom du ønsker å slette alle informasjonskapsler i nettleseren
 5. Lukk fanen. Endringer du har gjort endres automatisk

Slik forhindrer du at informasjonskapsler lagres i nettleseren:

 1. Finn Innstillinger i menyen til nettleseren
 2. Velg fanen Personvern
 3. Under Historikk velger du at Firefox skal Bruke egne innstillinger for historikk
 4. Velg alternativene du ønsker under Tillat infokapser. Dersom du ønsker å forhindre alle informasjonskapsler fra å lagres, huker du vekk alternativet Tillat infokapsler
 5. Lukk fanen. Endringer du har gjort lagres automatisk

Slette informasjonskapsler i Internet Explorer

Slik går du frem for å slette informasjonskapsler:

 1. Finn Verktøy (tannhjul) i menyen til nettleseren
 2. Trykk på Alternativer for internett
 3. Under fanen Generelt – Lerserlogg trykker du på Slett
 4. Sørg for at alternativet Informasjonskapsler og nettstedsdata er huket av
 5. Trykk Slett
 6. Trykk OK

Slik forhindrer du at informasjonskapsler lagres i nettleseren

 1. Finn Verktøy (tannhjul) i menyen til nettleseren
 2. Trykk på Alternativer for internett og velg deretter fanen Personvern
 3. Juster bryteren til ønsket nivå. Dersom du ønsker å forhindre alle informasjonskapsler fra å lagres velger du nivået Blokkér alle informasjonskapsler
 4. Trykk OK

Slette informasjonskapsler i Opera

Slik går du frem for å slette informasjonskapsler:

 1. Finn Innstillinger i menyen til nettleseren
 2. Velg deretter fanen Personvern og sikkerhet
 3. Trykk på Alle infokapsler og nettstedsdata under Inforkapsler
 4. Markér informasjonskapslene du ønsker å slette og trykk Slett. Trykk på Slett alle dersom du ønsker å slette alle informasjonskapsler i nettleseren
 5. Trykk Ferdig
 6. Lukk fanen

Slik forhindrer du at informasjonskapsler lagres i nettleseren

 1. Finn Innstillinger i menyen i nettleseren
 2. Velg deretter fanen Personvern og sikkerhet
 3. Under Infokapsler velger du det alternativet som passer deg. Dersom du ønsker å forhindre alle informasjonskapsler fra å lagres velger du alternativet Forby nettsteder å lagre data lokalt
 4. Lukk fanen.

 

Tilbake til Personvernerklæring